Čtenářský deník Ditky New

Posted by Slídivé kukátko Štítky: , , ,

Dnešní doba je zvláštní. Díky několika autorům nám v knihách vystupují hodní upíři, kteří odmítají lidskou krev a na slunci se třpytí. Každá čtvrtá dívka ve věku od deseti do čtrnácti básní o Edwardovi, či někom dalším z populárního Stmívání, přičemž se zapomíná na ty, co tu byli dřív, a kteří jsou ve skutečnosti mnohem lepší a pravější, než dnešní „upíři“.

Název: Dracula
Autor: Stoker Bram

Vše začíná tím, že Jonathan Harker odjíždí do Transylvánie, kde se má setkat s jistým hrabětem Draculou a probrat s ním dokumenty ohledně koupě domu v Londýně. Již na cestě ho ale potkávají podivné věci. Lidé, kteří s ním jedou ve stejném voze, mu říkají, ať nikam nejezdí, vnucují mu růžence a každou chvíli ho někdo pokřižuje. Po nějaké době vůz zastaví a Jonathana si vyzvedne muž s kloboukem, který mu zakrývá obličej. Jonathan nastoupí do kočáru a rozjedou se k sídlu hraběte.

V sídle Jonathana přivítá sám hrabě a uvede ho do jeho pokoje. Následující dny se Jonathan s hrabětem setkává výhradně v noci, přičemž ho nikdy nevidí jíst (hrabě vždy přichází „již po večeři“). Po čase ho tyto zvláštnosti začnou velmi udivovat. V domě nejsou žádná zrcadla, hrabě mluví o dávné minulosti, jako by ji sám zažil, v domě není žádné služebnictvo. Jonathanovi dojde, že je vlastně ve vězení. Tráví dny ve své ložnici, jídelně a knihovně. Časem se odváží jít do dalších pokojů.

Jednou Jonathan vyhlédne z okna a zahlédne hraběte, jak hlavou dolů slézá jako ještěrka po zdi sídla. Na sobě má Jonathanovy šaty - aby si lidé mysleli, že do města chodí Jonathan. Vězeň se rozhodne prolézt dům. Mnoho dveří je zamčených, přesto se však nakonec dostane do místnosti, zanesené prachem. Usne zde a navštíví ho tři ženy. Právě ve chvíli, kdy ho jedna chce políbit na krk, objeví se rozzuřený hrabě. Ženám podá hýbající se pytel a Jonathana, který strachem ztratí vědomí, odnese do pokoje. Harker po probuzení neví, zdali to vše byl jen sen, či skutečnost.

Do sídla začnou chodit Szanyové, kteří zde pracují. Jonathan se začne zajímat, kde je hrabě během dne. Rozhodne se napodobit hraběte a slézt do jeho pokoje skrz okno po zdi. V pokoji najde množství prachu, staré mince a také chodbu vedoucí kamsi pryč. Při druhé návštěvě dorazí do staré kaple, v níž objeví mnoho dřevěných beden s hlínou. V jedné z nich leží hrabě. Vypadá jako mrtvý. Jonathan ho ve zlosti sekne lopatou do čela. Ten se však neprobudí, pouze na něj otočí hlavu a upře zlostné rudé oči. Jonathan na nic nečeká a rozhodně se pro okamžitý úprk ze sídla.

*

Mina Murrayová si dopisuje s přítelkyní Lucy Westenrovou. Brzy ji navštíví v domě ve Whitby.

Do zdejšího přístavu dorazí jednoho dne podivná loď. Není na ní totiž jediného živého člověka. U kormidla je růžencem přivázaná mrtvola kapitána. Na palubě lodi z Varny jsou dřevěné bedny s hlínou, které ihned někdo převezme.

Lucy opět začíná trpět náměsíčností. Jednou v noci se Mina probudí a zjistí, že Lucy není ve své posteli. Prohledá celý dům a poté se vypraví na hřbitov, kam s Lucy ve dne často chodí. Uvidí přítelkyni sedět na lavičce, jak se nad ní sklání nějaká postava. Když postava vzhlédne, spatří Mina rudé oči. Když však dorazí k lavičce, nikdo tam krom Lucy není.

Doma objeví Mina na Lucyině krku dva červené flíčky, o nichž si myslí, že je sama neopatrně způsobila špendlíkem.
Po čase však Lucy onemocní…

*

A abyste zjistili, co bude dál, budete si muset knihu přečíst. Knihu vřele doporučuji. Je psána deníkovou formou a má (pouhých) 364 stran. Já osobně jsem ji hltala od začátku až do konce.

Ditka New, Nebelvír

5 komentářů:

  1. Corco

    My teď zrovna čteme třetí díl Stmívání... :D

    Hlavní motivací, proč jsme do této ságy šli, bylo to, že jsme chtěli vědět, proč z toho tolik lidí tolik šílí a proč je hrad plný upírů, Bell,...

    Myslím, že leccos jsem díky četbě Stmívání pochopil, ale dost často mi to přišlo už hodně přitažený za vlasy. No... ale teď už to nejspíš dojedeme až do konce. Zlatý Zaklínač, co čteme v kroužku.

    Brama Stokera už určitě někdo někde (v hradě) zmiňoval a musím říct, že mě to dost láká. :-) Tenhle článek je dalším kamenem na vahách... ;D

  1. Any

    Tuhle knihu jsem četla asi před třemi lety. Tenkrát mě asi moc nezaujala (myslím, že jsem jí v knihovně vytáhla spíš namátkou), ale teď k ní asi budu mít blíž. Hodlám si jí znova přečíst a děkuji, že jsem si na ní díky tomuto článku vzpomněla :)

  1. Corco

    Třeba by to mohl být námět pro Čtenářský kroužek...? :-)

  1. Any

    *horlivě přikyvuje* To už bych mohla mít připojení v pokoji :D

  1. Ditka

    Souhlasím :D...pokud se bude Dracula číst ve Čtenářském kroužku, rozhodně se mnou počítejte :D

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)