Pohádky aneb mudlovské čarodějky a kouzelníci

Posted by Slídivé kukátko Štítky: ,

Pohádky má rád určitě každý. I mudlové si na ně potrpí, obzvláště v čase Vánočním. V některých se můžeme setkat s kouzelníky a čarodějkami. A právě ty nejznámější bych vám ráda přiblížila.

Mezi velmi známé „mudlovské“ čarodějky patří Dívka na koštěti – Saxana. Tato pohádka se objevila v roce 1971 a začlenila se ke klasice, kterou si mudlové velmi rádi připomínají.
Hlavní hrdinka – Saxana – utekla z říše pohádek a dostala se do říše lidí. Zde by chtěla zůstat a hledá způsob, jak toho docílit. Čarodějky to ve světě mudlů opravdu nemají lehké.

Prostřednictvím pohádek pro nejmenší, tzv. večerníčků, se proslavila i Malá čarodějnice. Její jméno není kupodivu známé. V jejím kresleném dobrodružství, ve kterém touží stát se dobrou čarodějkou, ji doprovází věrný havran Abraxas.


Obdobným způsobem se proslavil mladý kouzelník se jménem Krabat. Pohádka Čarodějův učeň byla původně kreslená z roku 1977. Krabat nachází za kruté zimy útočiště ve starém mlýnu, kde se setkává s dalšími chlapci, kteří se učí kouzelnickému umění. Bohužel nic není zadarmo a Krabat zjišťuje, co mlýn a jeho mistr skrývají.
Tato pohádka byla mnohokrát zfilmována. Nejnovějším filmem je Krabat: Čarodějův učeň z roku 2008, který se odklání od původního znění a vyznívá již spíše jako horor.

Další mudlovský animovaný film přinesl dalšího „temného“ čaroděje. Jmenuje se Gargamel a nemá rád šmouly. Šmoulové jsou malé postavičky modré barvy. Mudlové v toto díle naráží na skutečný druh skřítků.

Pohádkový svět mudlů přinesl i seriál s názvem Arabela, kde je objevil čaroděj druhé kategorie Rumburak. Nelze říci, zda je záporák či klaďas – jednoduše má své plány v říši pohádek. Zde je vidět, jak mudlové mají rádi pohádky z „jiných“ světů.

V mudlovské společnosti mají kouzelníci a čarodějky místo i v seriálech pro starší – nemusí jít tedy nutně o pohádky. Případem je seriál s Názvem Čarodějky, kde vystupují sestry, které mají magické schopnosti. Prue Halliwell ovládá telekinezi a astrální cestování; Piper Halliwell si dovede pohrávat s časem; Phoebe Halliwell zvládá levitaci i předpovídání a poslední Paige Matthews – Halliwell ovládá přemisťování. Spolu musí zachraňovat svět před zlem a démony.

U tohoto trendu mudlové zůstávají i nadále. Mnoho kouzelníků již slyšelo o kresleném seriálu W.I.T.C.H., kde se zlem bojuje další parta čarodějek. Will Vandomová, Irma Lairová, Taranee Cooková, Cornelia Haleová a Hay Lin. Jejich magické schopnosti jsou závislé na živlech.

Mudlové mají zřejmě rádi hrdinky čarodějky a vymýšlejí stále zapeklitější zápletky. Ale i mezi nimi se najde zajímavý pohled do světa čar a kouzel. Dokonce takový, který ukazuje náš život v kouzelnické škole. Seriál Čarodějnice školou povinné - původní knihy sepsala Jill Murphyová – se zabývá studentských životem svých hrdinek čarodějnic - Mildred Virválová, Maud Měsíčková, Ethel Svatoušková, Amelie Krákavá, Constance Metlová, Slečna Rozverná, Hecketty Neúprosná a další studentky a profesorky.


Vězte, že existuje mnoho dalších pohádek, seriálů a filmů, ve kterých si mudlové zvolili za hrdiny kouzelníky. Pokud nějaké takové znáte, klidně je můžete připomenout. Loučím se s vámi a doufám, že vás pohled na mudlovské čarodějky a kouzelníky moc nevyčerpal.


Ally Owens Snape

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)