Můj tip na výlet

Posted by Slídivé kukátko Štítky: ,

Zdravím čtenáře.

Ráda bych vám představila jeden velmi dobrý tip na dovolenou. Bohužel jsem se letos o prázdninách nedostala za hranice ČR, ale pamatujte, že zahraničí není rozhodně všechno – i u nás v Česku máme krásnou přírodu, úžasné památky a tak dále.

Jedná se o Šumavu v okolí městeček Nýrsko, Železná ruda, pro orientaci je to kousek jižně od Klatov (tohle město byste mohli znát a kdo ne, tomu pomůžu ještě více, když napíšu, že se oblast nachází jižně od Plzně).

Sama jsem tam byla a musím potvrdit, že je tam dost věcí k vidění. Byly jsme tam s mamkou na pět dní (z toho skoro dva zabrala cesta, jelikož jsme z Brna) a nemůžu si to vynachválit. Okolí krásné, příroda a všechno.

Na tuhle dovolenou se vyplatí mít auto, protože některé zajímavosti leží v lokalitách těžko dostupných autobusem/vlakem…(já budu psát z pohledu, že se všude dostáváme vlakem z Nýrska)

Abych se dostala k trasám, kde něco uvidíte, tak:

1)Špičák, Černé a Čertovo jezero, vodopád Bílá strž.

Z Nýrska se můžete dopravit vlakem do menšího města, které nese jméno Špičák (asi 20km od Nýrska) a zde můžete vyjít (nebo vyjet lanovkou) na vrchol Špičák (délka trasy nahoru na vrchol asi 2km) na nebo na vrchol Pancíř (4km), kde je mimo jiné i rozhledna. Lanovku bych vůbec nedoporučovala těm, kteří mají strach z výšek nebo z toho, že je ta lanovka jen sedačková – takže není uzavřená. Já s tím neměla žádný problém, ale mamka trochu ano. Ze Špičáku můžete jít pěšky směrem dolů (asi 1,5 km) a poté se vám tam objeví rozcestník, kde se můžete rozhodnout, že půjdete rovnou k oběma jezerům. První narazíte, pokud se nemýlím, na Čertovo jezero (asi 1,5 km od zmiňovaného rozcestníku) a poté je asi 2 km Černé jezero. Nutno upozornit, že cesta bývá po většinu roku mokrá, jsou tam kameny, kořeny stromů, o které se lehce zakopne při nepozornosti, takže v lodičkách či žabkách rozhodně nevyrážejte, chce to zkrátka pevnější obuv.

Cesta od Černého jezera k vodopádu Bílá strž je po asfaltce, takže už není příliš náročná. Vodopád se nachází odhadem asi 4 km od jezera. Po cestě tam narazíte na spoustu horských Bystřin, ale být vámi, tak z nich nepiji – sama jsem je okusila a je v nich příšerně cítit železo (či možná jiný kov, ale žízeň je zkrátka žízeň a já zrovna neměla na vybranou). Od bílé strže je to poté dalších (odhadem) 3-5 km z kopce do Hojsovy stráže, kde se dostanete na vlak, který vás odveze do Nýrska.

Všude jsou značky, takže je prakticky nemožné se tam ztratit – a při nejhorším se jde zeptat. Celková délka trasy je necelých 20 km.


2)Hrad, zámek a galerie Klenová.

Vlakem se dá dostat z Nýrska do Janovic nad Úhlavou (cesta pár minut), kde je u nádraží rozcestník, který vás povede po značkách přímo do Klenové. Je to vycházková cesta, všude se jde po asfaltu, nejsou tam nijak velké kopce, délka trasy z Janovic do Klenové je pouze 3 km, takže je vhodná i pro méně fyzicky zdatné.

Jakmile dorazíte, je možnost prohlídky zámkem, projít si i hrad, výhled, galerii s moderním uměním, která mě hodně zaujala a to na takovéto věci příliš nejsem. Dá se tam venku posedět, po prohlídce jít na kofolu, venku mají také výstavku, která je všem přístupná. Hrad i zámek stojí za to, zvláště pak pro ty, které takové památky zajímají. Zpátky se dostanete stejnou cestou jako přijdete, pokud si nenaplánujete něco jiného.


3)Hrad Rabí

Pro cestující vlakem z Nýrska docela dlouhá cesta, ale není to nijak zvlášť hrozné. Jede se do Klatov, kde se přestupuje na druhý vlak, který vás potom zaveze do malé vísky, která se jmenuje Žichovice. Tam je dobré se zeptat průvodčího, kudy dál. Ten by vás měl poslat přes koleje dál na louku a poté za menší lesík s řekou, kde je po cestě camp (to je takový záchytný bod, ale tam se vážně nejde ztratit) a po chvilce narazíte na most, který přes řeku vede. A odtam už vidíte mohutnou zříceninu Rabí, kam se dostanete opět přes louku, jsou tam různé zkratky a tak. Nebo to můžete vzít přes vesničku Rabí, jak budete chtít. Značky by vás ale neměly zradit. (Cesta Žichovice – Rabí asi 2km.)

Na Rabí není jen hrad (kde se dá jít na prohlídku a máte na výběr 2 okruhy), ale můžete se kouknout i na včelí divadlo, když budete mít čas, zajít do konírny, kde je expozice umění, ochutnat medovinu… Každopádně hrad Rabí je největší zřícenina u nás (tedy alespoň to jsem slyšela), dá se tam nafotit spousta nádherných fotek, stejně jako u předchozích tipů. Dobré je jít na prohlídku obou okruhů, člověk se totiž dostane nahoru na hradby, odkud je skvělý výhled.
A zpátky stejnou cestou jako tam.


Bohužel jsme nestihly víc, ale v okolí bych ještě zmínila vrchol Poledník, město Sušice, Srní…
Doporučila bych ještě na závěr pořídit si mapu okolí, kam byste chtěli jít.

Co se týče Nýrska, tak je to menší město, kde není příliš k vidění, ale seženete tam v nedalekém  autocampu (asi 1,5 km od nádraží vlaku) levné ubytování, pohodlně tam nakoupíte, pokud budete potřebovat, je tam nedaleko letní kino, kousek hrad Pajrek (asi necelé 2 km do kopce)…
Stránky kempu: http://www.autokemp-nyrsko.cz/ , vážně to tam můžu jen doporučit.


Lily Way Black

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)