DDD a co dál?

Posted by Slídivé kukátko Štítky:

Málokdo už asi ví, že projekt Dohromady Dokážeme Divy je mnohem starší, než jeho současná půlroční existence. Proč vznikl a jakou má budoucnost?

Projekt DDD vznikl v říjnu 2008 a začal řešit dva návrhy, z nichž byl jeden zrealizován. DDD se ujala Albuska jako organizátorka projektu Kompletujeme knihovnu. Byl úspěšný a povedl se zrealizovat ke dni 7. února 2009.
Druhý z projektů se stalo FF – Fascinováni famfrpálem. Diskuze nad problematikou famfrpálu, která chtěla docílit, aby se mohla tato hra hrát. Tento cíl se nepodařilo z technických důvodů uskutečnit.

Nyní bych tento článek doplnila o zhodnocení projektu Kompletujeme knihovnu, který vyšel v dubnu 2009 ve třetím čísle SK. Přikládám jej, jelikož se nachází ve starém typu vydání (ve wordovské podobě), které už nejsou přístupné pro hradníky. Mám u sebe jejich originály. Jsem ráda, že se mi po delším hledání tento článek podařilo najít. Napsala jej Anda z Mrzimoru a dokumentuje úspěch, kterého se v DDD podařilo lidem dosáhnout.

Poohlédnutí za týmem DDD aneb jak vznikla nová knihovna?
Asi na začátku října minulého roku v prostorách Hrádku „Dohromady dokážeme divy“ (DDD) vznikl nový projekt „Kompletujeme knihovnu“ (KK). Přihlásilo se třináct lidí, dva z nich posléze odstoupili.

Tajná místnost vznikla na ještě tajnějším místě s nejtajnějším heslem. V této místnosti jsme diskutovali o obnovení knihovny, která byla již ve špatném stavu. Albuska, organizátorka projektu, popsala přesně postup práce a začalo se „makat“. Když v Poradní místnosti proběhlo několik návrhů, začalo se hlasovat. Na výběr bylo z ponechání minulého vzhledu knihovny, vytvořit odvětví magie, napsání pouze seznam knih nebo hledání jiné – lepší - možnosti.
Po hlasování, které se neobešlo bez řádných komplikací, se nakonec rozhodlo a rozdělení na předměty s drobnou úpravou a seznamem, který bude na začátku knihovny a bude obsahovat všechny názvy všech knih.
Seznam nám také hodný Corco upravil tak, aby se po zmáčknutí seřadily tak, jak chcete.
Zkrátka, běžte si to vyzkoušet.
Teď už byl vzhled domluvený a zbývalo dodat knihy. Každý dal odkazy na knihy, které se mu zdáli užitečné, profesorky v týmu dodaly knihy spojené s jejich předmětem. Zapojili se i obyvatelé Hrádku, kteří nebyli v týmu. A tak práce pěkně ubíhala a knihovna pomalu, ale jistě vznikala.
Čas uběhl a Albuska znovu rozeslala sovy s odkazem na krásnou novou knihovnu. Bylo na čase dořešit detaily. Řešilo se například, jestli dát nebo nedat rámečky na obrázky jednotlivých oddělení. Nakonec jsme se přece jenom domluvili a knihovna putovala k vedení školy – našemu milému Čtyřlístku.
Knihovna s úspěchem u vedení prošla a byla vložena do čekajících prostorů. Tým byl rozpuštěn, a co zbylo? No přece krásná knihovna obsahující 103 svazků, užitečných k poučení a snad i pro radost. Užívejte proto knihovnu se ctí a chovejte se v ní řádně. Snad se v knihovně někdy potkáme.


Co má tento projekt tedy přinést? Dovolím si citaci, kterou najdete na místě DDD v hrádku:
„Projekt Dohromady dokážeme divy (zkráceně DDD) si klade za cíl věnovat se návrhům a jejich realizaci, které by pomohly k rozvoji hrádku.“
Ano, i to byl záměr, se kterým vznikl. Měl sloužit hradníkům, kteří mají nějaký nápad a chtějí se o něj podělit, zrealizovat. V polovině roku 2009 byl Merlinužel tento projekt zrušen z důvodu ochabnutí zájmu. Nyní to vypadá, že tento osud čeká DDD i nyní.

V lednu 2013 jsem se rozhodla zažádat o jeho znovuobnovení. Po dohodě se zbytkem vedení v HR se DDD znovu objevilo v patře Ostatní. Mým cílem se stalo sbírání nápadů, jejich prodiskutování a případné poskytnutí prostoru pro ty, kteří si realizovatelný nápad za pomoci ostatních chtějí uskutečnit.

Obnovení projektu se setkalo s vlnou nadšení, která po nějaké době opadla obdobně jako před lety. Třetí oficiální projekt DDD Sběratelská sbírka zůstala v polovině realizace. Cílem projektu se stalo vytvoření kouzelnických karet, které by se poté daly získávat.
Původní návrh podala Amy Granger, která se měla ujmout organizace. Po prosbě, abych se jej ujala já, jsem vypracovala plán realizace.

a) kdo bude zobrazen na kartičkách
b) kolik bude kartiček
c) jak budou vypadat
d) kdo se ujme konkrétní kartičky a vyrobí ji
e) za co budou kartičky rozdávány – případně, zda budou nahrávány do profilu (jako např. prefektské odznaky), nebo zda vytvořit pro hradníky nějakou galerii, kde by je měli pohromadě (jak a kde)

První tři body se podařilo objasnit a začalo se pracovat na čtvrtém, kde projekt nyní stagnuje.
Z celkových pětadvaceti kartiček se mi do dnešní doby sešlo deset.

Projekt je zcela dobrovolným a velmi si vážím těch, kteří se zapojili jakýmkoli způsobem. Záměr DDD o Sběratelskou sadu by neměl zůstat nedokončen. Jaká je ale blízká budoucnost myšlenky DDD? To si netroufám říci.


Ally Nimet Snape

1 komentářů:

  1. Anonymní

    Ahoj moc se mi tvůj článek líbil. Chtěla bych se do třetího projektu nějak zapojit. Poslala by si mi na mail rezacova3@gmail.com nějaké podrobnosti ohledně posledního projektu. Ráda bych se nějak zapojila. Ráda bych třeba pomohla s kartičkami a tak. Myslím si, že by dokončení tohoto projektu bylo pro hrad velmi přínosné. Tímto se hlásím jako dobrovolník a chtěla bych jakkoliv pomoct s realizací posledního projektu. A myslím si, že by se těchto dobrovolníků našlo o něco více.

    S pozdravem Mia McBlack

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)