Imaginearum

Posted by Slídivé kukátko Štítky: ,

Možná by nemuselo být na škodu, kdyby se kouzelníci dozvěděli o mudlovských skupinách, nebo zpěvácích.

Tohle nové album Finské symphonic metalové skupiny Nightwish, které vyšlo v listopadu 2011, je opravdu pěkně udělané, jenže se mi zdá, že s každým dalším albem odchází ta neobyčejnost. Nechci tím samozřejmě říct, že by to bylo horší, ale postupně se to oddaluje od kořenů a počátků. Stačí si jen poslechnout třeba Stargazers (z alba Oceaborn z roku 1998) a pak píseň Imaginearum ze stejnojmenného alba a uvidíte ten rozdíl.

Možná je to jinou zpěvačkou, ale nemůžu soudit, někomu se líbí tehdejší zpěvačka - Tarja Turunen, někomu zase víc Anett Olzon ze Švédska. Ostatně všechny písně Nightwish ve vás vyvolají intenzivní pocity, některé písně pocit samoty, jiné pomsty, u jiných se vám chce křičet, u jiných brečet, u dalších se dostanete skoro do tranzu, jen posloucháte. Mně třeba jejich písně dodávají inspiraci (a samozřejmě výše uvedené pocity), jindy jste si skoro jisti, že jste páni světa, ostatní se vás bojí, jste anděl, jste vrah…

U většiny máte pocit, že jste nepřemožitelný temný anděl, nikdo to netuší, zabijete skoro každého, na koho narazíte, spíte v hrobě, máte černá křídla jako havran, potrhané šaty (tohle všechno je za předpokladu, že jste holka). Někdy vás můžou i děsit, pokud ve vás nevyvolají temno-andělsko-zabijácké pocity.

Nejinak je tomu i u písní tohoto alba:
1.    Taikatalvi
2.    Storytime
3.    Ghost River
4.    Slow, Love, Slow
5.    I Want My Tears Back
6.    Scaretale
7.    Arabesque
8.    Turn Loose the Mermaids
9.    Rest Calm
10.    The Crow, the Owl and the Dove
11.    Last Ride of the Day
12.    Song of Myself
13.    Imaginaerum



Některé písně, jako třeba Taikatalvi, jsou zpívány ve Finštině. Takže na závěr, abyste se v tom nezamotali, zkrácená recenze:

Imaginearum je krásné album, temné, s příběhem. Určitě si ho stojí za to poslechnout, když ne celé, tak alespoň jednu skladbu.

Imaginearum film
Nightwish také tvoří k albu film, možno taky říct, že album bylo k filmu, to je jedno. Je z prostředí zábavního parku, děsivých dětských vzpomínek a fantasií. Myslím, že má být vypuštěno na svět v dubnu, to si nejsem jistá, ale určitě to bude na jaře. 


Hellen Janes

1 komentářů:

  1. Any

    Já si názor na Tarju maličko pochroumala po jednom koncertu, přesto je to ona kdo k NW patří. Ale na to jak jsem nadávala na Dark Passion Play, tak Imaginearum je úžasný! Ta hlavní písnička především. Moc se na film těším, protože mi to připomíná tvorbu Tima Burtona.. Alespoň ten klip určitě.. A já miluju Tima Burtona! :D Bude to zajímavé. =)

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)