HALLOWEEN

Posted by Slídivé kukátko Štítky: , , , ,

Je tu Den dýňových hlav, tak ho s námi slav!


Nejoblíbenější čarodějnický svátek nás nemine ani letos, a pokud chystáte velkou strašidelnou párty, nestačí jen smotat špagety s kečupem na talíř a předstírat, že je to krvavý mozek. Svátek, kdy se každý fantasticky maskuje, je totiž zároveň skvělou příležitostí ukázat ostatním svou temnější stránku a dát svým nápadům volný průchod. Je to jediný den v roce, kdy můžete být morbidní jak je libo a nikdo vám to nemůže vyčítat. Je přece Halloween! Prošla jsem tedy staré časopisy i internet a dokonce zapojila i své špagety - pardon, mozek - a přináším vám tipy, jak udělat halloweenskou párty s tou správnou atmosférou. Přečtěte si návody, jak udělat hororové jídlo (samozřejmě ne tak hororové, aby ho nikdo nejedl) a navodit tak správné strašidelné napětí. Nezáleží na tom, že nejsme v Americe a není to náš tradiční svátek, ale když už je tady, tak proč toho nevyužít?

Slaní pavouci

Na každého pavouka budete potřebovat hlavně dvě kulaté slané sušenky - záleží jen na vás, jestli budou velké jako sušenky Disco nebo jen obyčejné maličké krekry. Mezi tyto dvě sušenky teď musíme namazat něco, co je bude držet pohromadě, ale zároveň půjde chuťově ke slaným sušenkám. Pak tedy příliš nedoporučuji marmeládu. Můžete si namíchat vlastní pomazánku podle své chuti nebo nějakou koupit v obchodě. Vrstva pomazánky mezi sušenkami musí být dostatečně tlustá na to, aby jimi prošly slané tyčinky. Stačí úplně obyčejné tenké Bohemia, tlustší by se tam ani nevešly. Tyčinky přelomte v půlce a na každé straně zapíchněte čtyři půlky tyčinek do pomazánky jako osm pavoučích noh. Tím získáte celého pavouka, kterému už chybí jen oči - na ty můžete použít téměř cokoliv, ale budete muset zapojit veškerou fantazii, hlavní je, aby mu očička za chvíli neodpadly. Celý recept můžete zkusit udělat i na sladko - použít sladké sušenky, místo pomazánky arašídové máslo, marmeládu nebo sladký krém a místo nohou použít sladké pendreky nebo trubičky. Oči pak můžete přilepit pomocí cukrové hmoty, nakreslit je čokoládou nebo do sušenky napíchnout rozinky. Fantazii se meze nekladou.

Hřbitovní pudink


Nejlépe je uvařit pudink čokoládový, aby měl tu správně tmavou hororovou půdu. Když pudink vychladne, nalijte ho do menších misek a nechte ztuhnout v ledničce. Do povrchu pak napíchejte různé strašidelné ozdoby - i tady záleží na vaší fantazii. Na hranaté sušenky nakreslete čokoládou kříže a použijte je jako náhrobní kameny, z cukrové hmoty udělejte bílé hromádky jako hřbitovní duchy, z jedlého papíru vykrojte netopýry a dýně nebo zaběhněte do nejbližší cukrárny nebo supermarketu - na Halloween obvykle mívají spoustu jedlých potvor. Pudink můžete klidně nahradit čokoládovou zmrzlinou, v některých ohledech je to lepší. Nejspíš bude záležet i na počasí, pokud bude na konci října už venku ležet sníh, za angínu by vám hosté nejspíš nepoděkovali…

Hororové muffiny

Internet je plný návodů, jak upéct muffiny a proto vám nebudu psát žádný určitý recept. Stačí kouknout na stránky věnované vaření a podle své chuti zadělat na to nejlepší těsto - vanilkové, čokoládové, kokosové, banánové a spousta dalších. Když máte muffiny upečené, stačí z nich udělat tematické jídlo. Je snadné vyrobit cukrovou polevu s černým potravinovým barvivem a muffiny jimi potřít a namíchanou cukrovou směsí s jinými barvami zase namalovat netopýry, dýně nebo bílé duchy. Stejně tak můžete použít rozpuštěnou čokoládu a na muffiny nakreslit pavučiny, vypadá to opravdu dobře. I tady platí, že mít vlastní nápady není nikdy na škodu…

Další tipy:

Krvavá Marry - Samozřejmě nemám na mysli, abyste míchali složitý alkoholický drink, ale díky kouzlu zvané "potravinové barvivo" je snadné i obyčejnou minerálku přeměnit na perlivou krev…

Červivý nápoj - Pokud se rozhodnete nápoj podávat stylově v punčové míse s naběračkou, určitě zaběhněte do obchodu pro dlouhé gumové hady. Vypadá efektně, když vylézají z mísy - ale nepoužívejte obyčejné malé žížalky JOJO, to by spíš vypadalo, že to tam někomu upadlo náhodou.

Ať žijí dýně! - Nezapomeňte, že symbolem Halloweenu je stará dobrá dýně. Neváhejte zapojit fantazii, internet, rodiče, časopisy a kuchařky a udělejte něco tradičně dýňového. Dají se najít dýňové polévky, omáčky, koláče (slané i sladké), kompoty, pudinky a dokonce i karbanátky.



Takže, užijte si čarodějnický svátek naplno, a i když párty pořádat nebudete, není od věci si nějaký ten recept vyzkoušet. Krásný Halloween!


Elladora Brian Grangerová

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)