Recenze knihy Mezi draky od Rebeccy Swallowové

Posted by Slídivé kukátko Štítky:

Rebecca Swallowová se minulý rok zúčastnila tradiční švédské soutěže Výroční závod košťat, která se v této zemi pořádá již od 10. století a je velmi oblíbená. Jako každý rok, i loni se účastnili nejen Švédové, ale i kouzelníci a čarodějky z jiných zemí. Rebecca Swallowová na něj dorazila až z amerického Ohia a závod ji tak zaujal, že o něm napsala knihu.

V knize seznamuje čtenáře s tím, že Výroční závod košťat je oblíbenou zábavou kouzelníků a čarodějek, kteří milují let na košťatech na dlouhé vzdálenosti a množství adrenalinu a rizika. Zúčastnit se může každý, kdo se přihlásí a zaplatí startovací poplatek ve výši 50 galeonů. Většinou se účastní spíše muži, neboť závod je opravdu náročný. Letci musí překonat vzdálenost téměř 500 kilometrů nad územím Švédska, velká část trati je vytyčena nad rezervací švédských krátkonosých draků.

Autorka knihy, Rebecca Swallowová, v knize popisuje své přípravy na závod, jak ji od toho příbuzenstvo odrazovalo, jak ji přátelé měli za blázna. Píše o tom, jak se jí ostatní soutěžící z řad mužů posmívali, utahovali si z ní. Barvitě líčí mnoho historek, co vše ji potkalo v hostinci, kde byli účastníci závodu před zahájením ubytováni.

Velmi humorně dává nahlédnout do svého života, do toho, jak jí jeden soupeř nabídl sňatek, když se účasti v závodě vzdá, aby nebyla ohrožena. Předpokládal, že i Rebeccu žene do závodu stejný cíl, z jakého se do něj hlásí spousta mužů. Vůbec nepřemýšlel o tom, že by to mohlo být jinak. Rebecca srovnává rozdílné pohnutky. Píše, jak ženy se většinou do závodu ženou kvůli adrenalinu a výzvě, touze samy sobě dokázat, že na to mají, zatímco muži prý většinově proto, aby zapůsobili na ženy a zvýšili si své ego. Této otázce autorka věnovala hned tři kapitoly a patří k těm nejzábavnějším z celé knihy.

Rebecca Swallowová vůbec celou knihu psala velmi čtivě s obrovskou dávkou humoru a nadsázky. Dokonce i scény, ve kterých popisuje, jak letěla nad rezervací a třikrát jen taktak unikla o vlásek smrti sežehnutím. Čtenář tak neví, jestli mu z toho má běhat mráz po zádech, nebo se má zalykat smíchem.

Knihu rozhodně doporučuji každému, kdo má rád humor, poutavý příběh, který hned na začátku čtenáře strhne a nenechá ho od knihy odtrhnout zrak, dokud ji celou nepřečte. Na své si přijdou milovníci letu na koštěti a hlavně příznivci adrenalinu a nebezpečí.


Arielka Snape

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)